Een warme omhelzing van 3 maanden lang!
Door: Rosanne
Blijf op de hoogte en volg Rosanne
22 Februari 2006 | Suriname, Paramaribo
Het heeft even geduurd voordat ik de tijd heb gevonden om een bericht op deze site te plaatsen, maar hier ben ik dan hoor!
Om maar meteen heeeeel enthousiast te doen: WAUW, wat is het toch heerlijk en leuk en geweldig hier!
Ik heb heel veel te vertellen en ga het proberen heel kort te houden voor zover dat kan.
Donderdag vertrokken vanaf Schiphol met ruim een uur vertraging, ja Surinaamser beginnen kan niet!
Naast mij in het vliegtuig zat een hele aardige jonge Hindoestaanse vrouw van 34 met wie ik heel veel heb gepraat. Heb Surinaamse zinnetjes en woordjes van haar geleerd
/mie wang jang swiet sani: ik wil lekker eten
/ mie wang sribie: ik wil slapen
/ dantji: dank u wel
en misschien heeft ze nog een dagje de tijd ,in haar 3 weken vakantie, om mij rond te touren door Lelydorp en omgeving, zei ze.
Na de landing gingen de deuren open. Mensen die voor mij het trapje van het vliegtuig afgingen zeiden: 'aaaaah, mijn land!'
Ik na hen het trapje af en inderdaad; aaaaah, wat een mooi uitzicht achter het vliegveld en wat een heerlijke warme omhelzing van de Surinaamse lucht die mij de komende 3 maanden niet meer loslaat!
Na lang wachten bij de paspportcontrole een busje genomen naar de Stoelmanstraat waar ik verblijf met drie hele aardige, lieve, leuke geneeskundestudentes.
Ik werd hartelijk ontvangen door hen, oma Cheng die tegenover ons woont en van wie het huis is, door fluitende en sissende mannen en door de muggen.
Zaterdag had ik al gelijk mijn eerste tripje, met een groep en de meiden van mijn huis naar Galibi (schildpaddeneiland). Met een bus en bootje daar naartoe en het zag er heel tropisch uit! Gelukkig was het weer ook de meeste tijd tropisch al merkt mn huid dat nog niet echt, want blijf heel slim steeds factor 20 opsmeren.
Maarrr voor t tropische gingen we uiteindelijk niet, neee, we gingen voor de reuzenzeeschidpadden die je gewoon 's nachts kan zien broeden!
En, ja, na 21:30 gingen we op zoek naar de schildpadden. En wauw, zooooo bijzonder!
Echt we hebben er drie een nest zien maken en het hijgend en puffend zien camoufleren. (Zand erover scheppen met hun achterpoten) Daarna legden de schilpadden 130-160 eitjes in drie kwartier. Echt zo mooi om dat natuurlijke broedproces te zien! En een moeite wat die vrouwtjes moeten doen.
Nadat ze het nest verder had gecamoufleerd schoof ze weer met haar grote zeeschildpaddenscheppoten naar zee. En al dat werk voor maar uiteindelijk 1 schildpadje dat tot een volwassene opgroeit.
(Ja, de schildpadjes hebben veel vijanden: aasgieren, strandhonden, jaguars, katvissen, spookkrabben en vissers).
Verder was het op het eiland die nacht ook leuk, we hebben een Indiaans carnaval meegemaakt, inclusief dronken mannen die mij hun hut (haha) wilden laten zien. Het woordje 'nee' kenden ze opeens niet, dus we gingen eerder van de dansvoer af dan we eigenlijk wilden.
De volgende ochtend heerlijk genoten van een kokosnoot in een hangmat, mmmmh!
Die zondagmiddag met een bootje naar Frans Guyana gevaren. Dat is een Franse kolonie ten oosten van Suriname.
Echt grappig, want ze rijden daar rechts (in Suriname rijden ze net als Japan links), iedereen praat Frans, er wordt betaald met euro's en winkels, straatnamen en de auto's zijn ook Frans!
Zondagavond kwamen we thuis en toen was ik niet zo enthousiast meer, tenminste mn buik en maag: had een voedselvergiftiging opgelopen (denken we) en heb bijna heel de nacht op het badkamertje vertoefd in plaats van mn eigen kamertje.
Aaaah, niet leuk, heb deze maandag en dinsdag ook nog nodig gehad om bij te komen en voel me nu gelukkig weer wat beter.
Maarja, liever nu ziek, dan straks als ik lesgeef, want nu heb ik nog een beetje de tijd om ziek te zijn.
Vandaag langs mijn stageschool geweest en ik ga vanaf maandag lesgeven in groep 5! Ben benieuwd hoe het daar allemaal gaat. Volgens mij zijn de enige overeenkomsten met Nederland dat je een klas hebt met kinderen en een schoolbord, verder is het zo anders!
Morgen ga ik een fiets huren, toch handig voor de lange afstanden en krijgen we ook Surinaamse kookles van oma Cheng!
Vind het in ieder geval helemaal leuk hier en heb me al helemaal aangepast: relax! Maar dat kan bijna ook niet anders dan met dit tropische weer. Zon en regen wisselen elkaar af en ik vermaak me wel met de mensen, de leesboeken, de restaurantjes, mijn huisgenoten en al het leuke en mooie van Suriname om me heen.
En dit is pas de eerste week!
Oja, als jullie eens naar Suriname willen bellen
(of vanaf eind deze maand ...is het plan... kan je ook smsen vanaf Nederlandse mobiel naar Surinaamse en andersom)
Mijn Surinaamse mobinummer is: 005978782404
Voor de schrijvers(!!!), mijn postadres is:
Oma Cheng
t.a.v.Rosanne Haringhuizen
Stoelmanstraat 38
Paramaribo
Suriname
Oke, nou dit was het dan!
Hopelijk hebben jullie het ook allemaal leuk in Nederland, succes met alles.
Soso lobi, Roos
22 Februari 2006 - 21:24
Yvette:
Ha rosanne,
Zo te lezen heb je het erg naar je zin daar in Paramaribo. Leuk dat je groep 5 krijgt. Misschien dat onze groepen kunnen mailen ofzo... We houden contact!
X Yvette -
22 Februari 2006 - 21:59
Kirs:
Hey Roos,
Fijn dat je goed bent aangekomen en het naar je zin hebt! Galibi is idd prachtig. Die reuzeschildpadden zal ik ook nooit meer vergeten. Frans Guyana zag ik helaa alleen vanaf het Surinaamse land.... Succes met je stage meid, geniet ervan. Tot over 3 maanden!
XKirs. -
22 Februari 2006 - 22:03
Tamara:
Heeej Roos,
Hmm enige jaloezie komt hier wel naar boven... Mooi dat je het daar zo lekker hebt en dat relaxte en lekkere weer dat lijkt mij ook wel wat! Ik hol hier in Nederland gewoon hard mee met de Nederlanders, ik ben lekker druk in ieder geval! Maar wel leuk druk, zo'n bestuur. Nou heeeeeel veel plezier nog daar in Paramaribo en tot het volgende bericht!
xxx
Tamara -
22 Februari 2006 - 23:56
Rosa:
Heee Roos!
wat leuk dat surinamee zo'n succes is!! :D
ik zal je een keer een kaartje sturen haha! naar oma cheng !
haha maar suriname klinkt echt super!
ga je trouwens je haar ook nog inlaten vlechten? zou wel leuk zijn!
hoe is het eten daar eigenlijk? wel kut dat je voedselvergiftiging had hee!
Hoop dat het verder goed gaat in Suriname!
veel succes met groep 5!
En denk vooral niet aan het ijs-koudee nederland! :P
Kus Roos -
23 Februari 2006 - 06:46
Karlijn:
Wow, wat klinkt het allemaal enorm leuk! Ben wel een beetje jaloers op je hoor!! Geniet maar heel erg veel en schrijf alles maar goed op (net als in rome)Dat is leuk om later terug te lezen. En natuurlijk ook voor ons! Soso lobi, Karly (he, dat rijmt!!) -
23 Februari 2006 - 09:21
Iris:
Soko soko!?
Wow.. dat klinkt vurrukuluk Roos! Zou best met je willen ruilen.. Geniet maar voor 300% en houd ons op de hoogte van je Surinamibo avonturen! Enne.. succes met je stage, kokosnoten, zon, oma Cheng en schildpadden..
Dikke Hollandse kus, Iris -
23 Februari 2006 - 10:21
Charlotte:
FOEI!!! En mij helemaal niet vertellen dat je een site hebt! Kwam hem per ongeluk tegen op hyves. Maargoed, goed om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! Geniet ervan en we denken aan je vanuit het studielandschap ;-)
kus,
Charlotte -
23 Februari 2006 - 10:33
Maartje:
Fawaka Rosanne! Bij het lezen van je verhaal komen alle mooie en relaxte herinneringen weer naar boven..I love Suriname!! Welk kamertje heb je? Zou je Jerry (je buurman) en zijn fam de groeten willen doen? En heb je Lyroy en Brian al gezien?? Jaloers!!! Geniet daar van je hangmatje op het balkon en de borgoe.. bigi brasa! -
23 Februari 2006 - 11:30
Erik (domstad):
Die mannen hadden wel smaak om je gelijk uit te nodigen in hun hut...
Haa zonder gekheid, ben blij voor je dat alles naar je zin is en dat je lekker geniet. Heel veel plezier en succes gewenst en ik blijf je volgen!
Kusss -
23 Februari 2006 - 12:24
Sebas:
Hey Roosje! Ben stinkend jaloers op je, met al dat lekkere weer en in je hangmat-KOKOS(?)-luier-dagen...pfiew!
Geniet er maar lekker van dametje!SMAK! -
23 Februari 2006 - 22:51
Jazz:
xxxxx
Ps hier regent het nog!!!!!!!!!!!!!! -
24 Februari 2006 - 00:43
Mammamia:
hoi Mop,
mooi bericht! Ben blij dat je het naar je zin hebt. Wanneer komt de foto van juf in haar felroze uniform?
Hier in Tokyo worden de Japanners al een beetje gek van de felroze pruimenbloesems, nog even en allerlei lentefeesten barsten los. Ik vertelde Elise over haar tante Roos in de Surinaamse zon en je moet 2 dikke chumis van haar hebben. Neem het ervan daar! xxxxxx mam -
25 Februari 2006 - 16:14
Marga:
Hoi Roos,
Heerlijk dat het allemaal zo leuk is, die darmen moeten alleen nog een beetje wennen. Komt vast wel goed met de kooklessen van oma Cheng. Succes straks met het lesgeven.
Groetjes, Marga. -
26 Februari 2006 - 12:13
Liesje!!:
Hee Roos!!
Wat leuk om je ervaringen te lezen bij terugkomst uit het koude duitsland!! Wat een verschil dan. Mijn uitstapje duurde alleen helaas maar een week...Dan heb jij het toch beter voor elkaar en daar word ik wel wat jaloers van hoor, dus geniet maar dubbel (ook een beetje voor mij)
Heel veel plezier nog!!!
Kuss kuss!! -
27 Februari 2006 - 15:23
Nan:
Ha Roos!
heel veel plezier daar, geniet ervan!!!!!
en leuke surinamers voor de weer vrijgezelle Nan zijn altijd welkom :)
(neem ze maar mee in je koffer ofzo)
dikke kus van Nan